KPSS ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorular ve cevapları burada!

KPSS ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorular ve cevapları burada!

KPSS Nedir?KPSS/A KPSS/B -KPSS/1 KPSS/2 arasındaki farklar nelerdir? Hangi aday hangi sınav türüne katılmalıdır? ve kpss sınavları ne zaman merak edilen tüm sorular bu yazımızda daha fazla bilgi sahibi olmak için Trend Batman‘ı takip edin.

 

KPSS Tarihçesi
Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir.

Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır.Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci.Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav Kpss 1 ve Kpss 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.

Sınav Ne zaman Yapılır?
Sınav her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi ve Pazar gününde yapılır.

Çift yıllarda ise ayrıca Eylül ayının son Pazar günü yapılır.

 

Sınava Kimler Girer?
KPSS ‘ye Ortaöğretim/Ön Lisans ve Lisans mezunları başvurabilir.

Sınav A Kadrolar, B kadrolar ve öğretmen adayları olarak üç farklı bölümden oluşur.

KPSS; A kadro ve Öğretmen adayları için sınav başvuruları her yıl Mayıs ayının ilk haftasında yapılır. Sınavın uygulaması Temmuz ayının ilk Cumartesi ve Pazar günü yapılır.

KPSS B Grubu; Lisans başvuruları mayıs ayının ilk haftasında yapılır. Sınavın uygulaması Temmuz ayının ilk haftasında yapılır. KPSS; Lisans Sınavı 2 yılda bir gerçekleşir. (Çiftli Yıllarda)

KPSS B Grubu; Ortaöğretim/Ön Lisans başvuruları Temmuz ayında yapılır. Sınavın uygulaması Eylül ayının son haftasında gerçekleştirilir . KPSS; Ortaöğretim/Ön Lisans Sınavı 2 yılda bir gerçekleşir. (Çiftli Yıllarda)

 

A Kadro Nedir ve Kimler Girebilir?
* KPSS A sınavı her yıl yapılır.

* Sınava; Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mezunları veya üçüncü sınıf öğrencileri katılabilir.

* Sınav; İktisat, Maliye, Muhasebe, Hukuk gibi uzmanlık derslerinin yanı sıra GENEL YETENEK ve GENEL KÜLTÜR testi de adayların sorumlu oldukları ve başarılı olmak zorunda oldukları alanlardır.

* 120 puan türü hesaplanır, her kamu kurumu bu puan türlerinden bir ve ya bir kaçını dikkate alarak alım yapar. (Örneğin KPSS49 puan türünden 80 ve üzeri alanlar Vergi Müfettişliği sınavına başvuru yapabilirler).

 

Sınav İçeriği
Cumartesi Sabah Oturumu Genel Kültür Testi (60 Soru), Genel Yetenek Testi (60 Soru)
Pazar Sabah Oturumu İktisat Testi (30 Soru)
Maliye Testi (30 Soru)

İşletme Testi (30 Soru)

Muhasebe Testi (30 Soru)

Hukuk Testi (30 Soru)

Pazar Öğlen Oturumu Uluslararası İlişkiler Testi (30 Soru)
Kamu Yönetimi Testi (30 Soru)

Ekonometri Testi (30 Soru)

İstatistik Testi (30 Soru)

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişikleri Testi (30 Soru)

Öğretmen Adayları Hangi Sınava Tabi?
* Öğretmen adaylarının girdiği bir sınavdır.

* Her yıl yapılır.

* Puan bir yıl süreyle geçerlidir.

* Sınav her yıl Temmuz ayında yapılır.

* Öğretmen adayları, Cumartesi sabah oturumunda yapılan GENEL YETENEK ve GENEL KÜLTÜR testleri ile Cumartesi Öğleden sonra yapılan Eğitim Bilimleri testine tabidir. Ayrıca bazı branş öğretmenlikleri için Temmuz ayının ikinci Pazar günü Öğretmenlik Alan Bilgisi(ÖATB) testi yapılır.

B Kadroları Nedir?
* Sınav Çift Yıllarda Eylül ayının son Pazar günü yapılır.

* B grubu kadrolar, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ihtiyaca göre aşağıdaki görevlere atanacak olan memur ya da sözleşmeli personeldir.

► Memur,

► Hizmetli,

► Koruma,

► Güvenlik görevlisi

► Hemşire,

► Mühendis,

► Diğer benzeri görevler.

* Sınavda alınan puan iki süreyle geçerlidir ve iki yıl içerisindeki merkezi memur atamalarında kullanılabilir.

* Sınavlar lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeyinden yapılır.

* Sınavlar lisans mezunları için Temmuz ayı başında yapılan sınavdan aldıkları puanla memur atamalarında tercih yapar.

* Önlisans ve ortaöğretim mezunları için ise Eylül sonunda yapılan sınav ile memur atamalarında tercih yapabilmektedir.

* Lisans mezunu olup B grubu kadrolara başvuracak adaylar ile önlisans ve ortaöğretim mezunlarına ise öğrenim seviyelerine göre YALNIZCA GENEL YETENEK ve GENEL KÜLTÜR testleri uygulanır.

* Bu sınavlarda herhangi bir taban puan sınırlaması bulunmamaktadır.

* Bu sınav sonucu tüm kadro ve pozisyonlara atanmalarda kullanılır (Kurumsal bazda alım yapan kurumlar, sözleşmeli pozisyonlar, işçi alımları vb. dahil).

GENEL KÜLTÜR – GENEL YETENEK SORU DAĞILIMI
MATEMATİK 18 SORU
SAYISAL MANTIK 9 SORU
GEOMETRİ 3 SORU
TÜRKÇE 27 SORU
SÖZEL MANTIK 3 SORU
TARİH 27 SORU
COĞRAFYA 18 SORU
VATANDAŞLIK 9 SORU
GÜNCEL BİLGİLER 6 SORU
TOPLAM = 120 SORU

Mezuniyet belgesi ya da sertifikalar ne zaman isteniyor? Sınavdan önce mi? Tercihlerden önce mi?
Tercih yaptığınız tarihten önce mezun olmanız gerekmektedir. Örneğin Üniversite son sınıftayken KPSS-Lisans sınavına girdiyseniz ve 1 yıl sonra okuldan mezun olduysanız; mezun olduktan sonra tercih yapabilirsiniz.
Sertifikalar için de aynı durum söz konusu. Tercih yaparken elinizde bulunan belgelere istinaden tercih yapabilirsiniz. Örneğin Temmuz 2012 de KPSS’ye gireceksiniz; Kasım 2012 de tercih yapacaksınız; budurumda bilgisayar sertifikanız tercih yaptığınız günden önce alınmış olmalıdır.

KPSS’ye girebilmek için yaş sınır nedir?
Lise-3’te okuyanlar, Lise son sınıfta okuyanlar ya da mezunlar, Önlisans-Lisans öğrencileri ya da mezunları sınava girebilir ve yaşı ne olursa olsun tercih yapıp yerleşebilir. B kadroları(düz memurluk) için yaş sınırı daha önce vardı ama şu an hiç bir yaş sınırı yoktur.
Üniversite mezunlarının B kadrolarına yerleşmesi için de yaş sınırı yoktur. Ama A kadrolarına (uzamanlıklara) yerleşmesi için yaş sınırı 35’tir. Bu yaş sınırı mülakata çağıran kuruma müracaat ettiğiniz tarihtir. Öğretmen atamaları için ise yaş sınırı 40’tır.
Memur olabilmek için taban yaş ise 18’dir. Liseden yeni mezun olanların nadir karşılaşacakları durumdur bu.

Sonuç olarak:
* Lise mezunları ve önlisans mezunlarının memur olabilmeleri için üst yaş sınırı kaldırılmıştır .
* Lisans mezunu olupta B gurubu atamalarına (düz memurluğa) tercih yapacaklar için de üst yaş sınırı kaldırılmıştır.

Lisans mezunları lise mezunu olarak sınava girebilir mi?
Üniversite mezunları lise mezunu olarak KPSS’ye giremez. Eğer girer ve yerleşirse ve bu durum tesbit edilirse memurluktan atılmaya kadar sonuç doğurabilir.
Sınava müracaat tarihi itibarıyla üniversiteden henüz mezun durumunda değilse lise mezunu olarak girebilir.

Üniversite 3. sınıf okuyanlar, 3. sınıfı yeni bitirenler yada 4. sınıf okuyanlar KPSS Lisans sınavına girebilir mi?
Evet girebilirler. ÖSYM KPSS müracaatında belge istememektedir. Örneğin üniversite 3. sınıfı 2012 mayıs-ağustos döneminde bitirecek durumunda olan aday, KPSS 2012 sınavına girebilir. Ama okul bitmeden tercih yapamaz. Bu öğrenci 2013 Haziran döneminde 4.sınıfı(okulu) bitirdikten sonra tercih yapabilir. 2012 KPSS sonuçlarının 2014-Temmuza kadar (2 yıl) geçerli olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı üniversite 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin lisans mezunu olarak sınava girmesinin bir anlamı yoktur.
Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencileri lisans mezunu olarak sınava girebildikleri gibi isterlerse lise mezunu olarak da girebilirler. Ama aynı yıl hem Lisans hem de Önlisans olarak ya da hem Lisans hem de lise olarak giremez. Sadece tek sınava girebilir. Zaten ÖSYM’nin sitesi buna müsaade etmez. ilk müracaatınız kabul edilir sadece.

Lise mezunu olarak sınava girip yüksek bir puan alan, üniversiteyi bitirdiğinde aynı puanla lisans mezunları için ayrılmış kadroları tercih edebilirler mi?
Hayır tercih yapamaz. KPSS’ye lise mezunu olarak girmişse ancak bitirdiği lisenin bölümüyle ilgili yerleri tercih edebilir. Aynı durum Lisans mezunu olarak sınava girenler için de söz konusudur; Lisans mezunu olarak sınava giren bir aday, bitirdiği lisenin bölümünden daha fazla personel alıyor diye tercih yapamaz.

Hem KPSS-B hem de KPSS-A kadrosuna başvurabilir miyim? Hem memurluk hem de öğretmenlik kadrolarına başvurabilir miyim?
Yapılacak sınav dört bölümden oluşmaktadır Cumartesi sabah oturumu genel kültür ve genel yetenekten oluşmaktadır. Bu oturuma herkes katılacaktır, Cumartesi öğleden sonrası oturumu sadece öğretmen adayları içindir ve sabahki genel kültür ve genel yetenek oturumuna katılan öğretmen adayları bu oturuma katılacaktır. Pazar günkü oturum ise sadece müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılığı ve kaymakam adaylığı kadrolarına atanmak isteyenlerin katılması gereken bir oturumdur.
Sınavdan sonra ÖSYM adaylara tek bir puan değil 90’a yakın puan sonucu gönderilecektir Cumartesi sabah oturumuna ait olan KPSSP3 puanı ile 2 yıl boyunca KPSS-B kadrolarına başvurulabilecektir.
Cumartesi sabahı oturuma ek olarak cumartesi öğleden sonrası oturumuna da katılan öğretmen adayları için ise KPSSP10 puanı hesaplanacak ve bu puan öğretmen başvuruları için kullanılacaktır.
Pazar günü sabah ve öğleden sonrası oturumuna da katılan adaylar için ise kılavuzda yer alan her KPSS-A kadrosu için ayrı bir puan hesaplanacaktır. Bu puanlar ile de daha sonra ilana çıkacak olan KPSS-A kadrolarına başvurulabilecektir.
Dolayısıyla bir aday KPSSP3 puanı ile KPSS-B kadrolarına, KPSSP10 ile öğretmenlik kadrolarına ve diğer KPSS puanları ile de KPSS-A kadrolarına başvurabilecektir.

Mühendisler sınavda hangi oturumlara katılacak?
Mühendis kadrolarına yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B’ye girmektedir. Buna göre mühendis kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır. Bu kadrolar için adayların yabancı dil veya pazar günü oturumlarına katılmalarına gerek yoktur. Diğer taraftan, alım yapılan ve KPSS-A olarak adlandırılan bazı müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına mühendislik fakültesi mezunlarının da başvurusu kabul edilmektedir. KPSS-A türü müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına girmek isteyen lisans mezunu adayların Cumartesi sabah oturumuna ek olarak yabancı dil ve pazar günü yapılacak Alan Bilgisi (Maliye, İktisat, Muhasebe, Hukuk vb) oturumlarına da katılmaları gerekmektedir .

B grubuna yerleşen bir aday daha sonra A grubu veya B grubu başka bir kadroya geçebilir mi?
657 sayılı Kanunun 54 maddesine göre adaylık süresi içerisinde (adaylık en az 1 yıl en çok 2 yıldır)
B bir memurun başka bir kuruma nakli mümkün değildir. Ancak, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda aday memur olarak görev yapmakta iken A Grubu kadrolara ait giriş sınavını kazanan kişilerin yapacağı geçiş nakil olarak görülmemektedir. Bu nedenle aday bir memur, A Grubu kadrolara atanmaya hak kazanır ve kendi çalıştığı kurumdan muvafakat alır ise, sınavını kazandığı A Grubu kadroya geçebilir. Genel olarak kurumlar bu tür durumlarda muvafakat vermekle beraber, bazen de muvafakat verilmemektedir. Ancak, muvafakat verilmemesi halinde uğranılacak maddi kayıplar gerekçe gösterilerek İdari Yargı mercilerinde iptal davası açılabilir

Aynı durum B grubu kadrolar için de geçerlidir Bu konuyla ilgili Devlet Personel Başkanlığının görüşleri bulunmaktadır. Ancak, bu görüşler kamuoyuna duyurulmadığı için birçok kişi mağdur olmuştur

Askerdeyken yerleşenlerin atamaları yapılacak mı?
Bilindiği üzere sınav ve yerleştirme iki farklı durumdur. Bu esnada bazı adaylar askerde olabilmektedir Yargı yerlerince askerde olma durumu özür olarak kabul edilmekte ve bu adayların atamasının askerlik dönüşünde yapılması istenmektedir. Bu nedenle ataması yapılıp da askerde olması nedeniyle göreve başlayamayan adayların 60 gün içinde idare mahkemelerinde dava açması gerekmektedir.

 

KPSS Sınav Türleri
KPSS A Grubu: KPSS A Grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, kaymakam gibi kariyer odaklı meslekler için açılan kadrolardır. Bu kadrolar için yapılan sınav türüne de KPSS A denilir. Bu sınav için yaş şartı ‘’30 yaşından gün almamış olmak’’ şeklinde iken devlet memuru olmak için ise ön şart ‘’18 yaşını doldurmuş olmak’’ tır.

KPSS B Grubu: Bu kadro ise mühendislikten teknikerliğe, memurluktan avuktalığa kadar atama yapılacak tüm kadroları içermektedir. Bu kadrolar için yapılan sınav türüne de KPSS B grubu denilir.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı: Bu sınav Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında sözleşmeli ya da kadrolu olarak çalışmak isteyen kişileri kapsamaktadır. Eğitim ve Fen Edebiyat Fakültesinden mezun olanlar Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavına ek olarak bu sınava girmek zorundadır.

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı: Eğitim Fakültesinden mezun olanların yanı sıra diğer lisans bölümlerinden mezun olup da pedagojik formasyon alanların gireceği sınavdır.

KPSS Puan Türleri
Gireceğiniz sınava göre çeşitli puanlar elde edeceksiniz. KPSS’ de toplam 121 çeşit puan çeşidi bulunmaktadır. Bu puanların hangi alanlarda kullanıldığına aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz:

Puan Kullanım Alanı
P3 Lisans- A ve B Grubu
P10-P121 Eğitim Mezunları: Öğretmenlik ve A Grubu
P124 Lisans- İmam Alımları
Ayrıca ÖSYM tarafından daha önce hazırlanan KPSS Puan Türleri ve Test Ağırlıkları adlı tabloyu incelemenizi tavsiye ederiz. Daha detaylı ve spesifik bilgiler elde etmiş olursunuz!

KPSS’ de Süre Ne Kadar?
Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavındaki 120 soru için toplam 130 dakika verilmektedir. Eğitim Bilimleri oturumunda ise 80 soru için 100 dakika süre vardır.

 

 


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Turan Engin dedi ki:

    Bende bir kaç soru aklımdaydı okudum buldum teşekkürler sadece yazı biraz uzun olmuş

BİR YORUM YAZ