Dikey Geçiş Sınavı (DGS 2023) Başvuruları Başladı / Dgs başvuru kılavuzu 2023
Üniversite önlisans mezun olanlar eğitimini lisans eğitime tamamlamak isteyen bu sınava girmek zorunda. ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) tarihini açıkladı. Detaylar Trend Batman sitemizde
DGS 2023 Başvuru Ne Zaman?
- 29 Mayıs – 5 Haziran 2023 tarihleri arasında olacak.
- Geç başvuru günü ise 13 Haziran 2023 olarak belirlendi.
DGS Sınav Tarihi Ne Zaman ?
- DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 16 Temmuz 2023 tarihinden olacak.
DGS 2023 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
DGS 2023 sonuçları 11 Ağustos 2023 tarihinde açıklanacak.
DGS Başvurusu Nasıl Yapılır?
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.
DGS BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
DGS HAKKINDA
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılmakta olan sınavdır.
Dikey Geçiş Sınavının (DGS) soru sayıları ise 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 sorudur. Dikey Geçiş Sınavının (DGS) süresi 140 dakika olarak belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yöneliktir.
Uyarı
1) Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.,
2) Sayısal veya sözel bir ham doğru soru yapılması gerekmektedir yoksa puanlarınız hesaplanmaz ve tercih hakkınız yanar.
DGS sınav ücreti ne kadar ?
- Geçen yılın 2022 yılında ücret 270 tl.
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); İş Bankası’nın tüm şubeleri, ATM, mobil bankacılık ve internet bankacılığı; Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ADAYLARDAN ÜCRET ALINMAYACAK
ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’de olduğu gibi bugün başvuruları başlayan DGS’ye deprem bölgesinden başvuru yapan adaylardan sınav ücreti alınmayacak.
ÖSYM Başkanı Ersoy da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
“Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Sivas-Gürün’de ikamet eden veya 6 Şubat 2023 tarihli depremde buralarda ikamet etmekte olan adaylardan DGS’de sınav ücreti almayacağız. Tüm imkanlarımız ile depremzede kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Daha önce YKS ve KPSS başvurularında da deprem bölgesinden başvuran adaylardan ücret almadığımızı ifade etmiştik. Bu tutumumuzu sürdürüyoruz.”